18 iulie 2010

Veliko Tarnovo - amintiri din evul intunecat


In vara asta ne-am gandit sa scapam de caldura refugiindu-ne in sud. Iar dupa cate stie oricine la sud de noi e Bulgaria. Tara castravetilor si a trandafirilor. Iar acolo au hoteluri cu aer conditionat si cu mai putina caldura. Daca ii sa vizitezi Bulgaria te poti duce la mare la all inclusive (adica toti romanii sunt inclusi), la Sofia, la cumparaturi, la greci la cumparaturi, la turci la cumparaturi sau la Veliko Tarnovo.

Ce ai de vazut la Veliko Tarnovo? Capitala celui de al doilea imperiu bulgar. Meandrele raului Yantra, cele trei dealuri istorice, case in panta si vreo cinj de mii de pisici, cinci sesimi rapciugoase. Stai un pic. Bulgarii au imperiu? Nu, dar au avut. Trei? Nu, doar doua. A OK! Putem sa recuperam pana la pauza.  Cine  a condus Imperiile? Pe primul niste bulgarii, pe al doilea Petru, Asan, Caloian, niste cumani ce mai. Au fost imperiile astea importante? Da ce te crezi la un concurs de cultura generala? Informatia costa.

Aceasta fiind introducerea sa trecem la faptele propriu-zise. Pe 17 Iulie, 1393, armatele otomane, dupa un asediu consistent de trei luni, in care au castigat in fata bulgarilor cam tot ce se putea (la fotbal, popice, canotaj, leapsa) au hotarat sa intre in castelul-cetatuie-oras sa isi recupereze datoriile. Pe unde au intrat? Pe poarta principala (centrul pozei - "Podul de piatra s-a ... pastrat") pe podul ce unea Trapezita cu restul orasului. Cum au intrat? Pai considerand latimea drumului de 264 pixeli in medie si dat fiind ca un om normal ocupa 41 de pixeli iar un otoman cu salvari - 42, rezulta ca in randuri de cate 6 si o data la 71 de randuri cate 5. Incotro s-au intreptat? O parte catre partea de sus a pozei unde se afla catedrala mitopolitului, iar o parte in stanga, la fundul Leului unde se afla palatului tarului.



De ce au intrat in cetate? Nu e evident? Venea furtuna dinspre oras. Detalii in poza "Vechi si nou sub amenintarea vremii".

In fundal se poate vedea ce au lasat stramosii bulgarilor nepotilor din ziua de azi. O darapanutara de cetate de 1000 de ani, case, niste copaci si cam atat. Cand am descoperit toate astea? In prima zi. Ce am facut in restul? Am cautat restul de otomani.Ce am gasit?

Pietre, drumuri in panta, vegetatie, tantari. Toate in poza "Linii Bulgaresti". Sa stiti ca la Bulgarii nu sunt toate chestiile mai ca lumea. De pilda tantarii sunt la fel de enervanti ca si la noi. Si musca la fel.

Iar mai apoi am vazut orasul vechi, pe culmea ce leaga Trapezita de orasul nou, care a fost un centru de Renastere bulgara, in secolul nouaspe cand otomanii se transformasera in turci si se luptau cu rusii care peste cativa ani se vor transforma in sovietici. Ce treaba au astia cu postul de fata? Un bun scriitor introduce toate personajele la primele poze. Vom utiliza un grup de sovietici putin mai tarziu.


In poza de mai sus (intitulata "Lupta istorica a bulgarului cu vegetatia la ghiveci") luata de pe o strada tipica se poate vede un peisaj tipic. Cautati pisica din poza.


Odata ce ati gasit-o in poza anterioara puteti trece la nivelul urmator. In poza de mai sus ("Case terasate pe malul stang al Yantrei") sunt 3 pisici. Pentru punctaj maxim gasiti-le in douaj de minute, la servici, in timpul unei conferinte cu un client isteric. Si nu, petele mari din centru nu sunt pisici fosilizate, bazoreliefuri cumane, ci sunt creatia raului Yantra. Casele de mai sus sunt, evident facute pentru a adaposti pisicile de cautat.

Usoara inclinare a pozei de mai sus ("Viata citadina in oras istoric bulgaresc") este un preambul la poza cu sovietici. Vremea otomanilor deja se dusese.

Am tot mentionat sovieticii in postul asta. Ce treaba au ei? Vedeti poza de mai jos? Pentru a intelege in profunzime treaba imaginati-va o poza de aceleasi dimensiuni, dar complet neagra. Asa ca rusii incep sa aiba valoare. Si rublele lor ca au platit pentru spectacolul de lumini in care cetatea, capitala al celui de al doilea imperiu bulgar, care a fost cucerit de otomani la 1393, este luminata feeric de catre o firma bulgareasca

Ce am facut in timp ce luminile jucau prin cetate? Am privit? Nu prea. Ala negru isi tragea palme, pleosc, pleosc, incercand sa omoare tantarii, dar de fapt anesteziindu-si bucati de corp pentru a le pregati pentru urmatoarea intepatura, iar poznacul incerca sa tina camera cat de cat fixa cate 3 minute intre doua intepaturi consecutive.

Odata ce rusii au plecat, orasul bulgaresc a devenit neinteresant. Asa ca ne-am carat si noi. Si ne-am dus unde? La biserica, sub deal (vezi poza de mai jos). Sincer nu mai stiu cum se cheama biserica, ce hram are, daca se platea intrare si daca banii pe care ii plateai meritau. Tot ce imi aduc aminte este ca am fost acolo si... sa trecem la poza urmatoare



Ultimul lucru pe care un bun crestin bucurestean trebuie sa il vada cand merge la Veliko Tarnovo, capitala celui de al doilea imperiu Bulgar, cucerita la 17 iulie 1393 de catre poporul navalitor si atacator otoman, este valea lui Rusenski Lom, aflata dupa cum ii spune si numele langa orasul Ruse. O vale de 50 de metri cu pereti calcarosi, verticali, plina de amintiri din marile preistorice (Oceanul Tethis) sau din evul mediu. Zeci de biserici, chilii, manastiri, lilieci si libelule populeaza peretii. Un exemplu elocvent al categoriilor mentionate este biserica de mai jos care ar trebui sa patreze moastele Sfantului pastrat la mitropolia bucuresteana. Locatie Basarbovo, locul unde e mai racoare decat in rest.



In incheiere as dori sa le multumesc celor 6 pisici care au pozat pentru acest post, precum si miilor de tantari care au facut figuratie, picolitei de la cofetaria din centru pentru mirarea sincera cand i-am lasat bacsis si lui Vladimir Ilici Lenin ca a contribuit la istoria Rusiei si indirect la luminarea cetatii din Veliko Tarnovo cand ne aflam si noi acolo.

text: ala_negru
poze: Laura